Om kondylom

Kondylom, även kallat könsvårtor, är en virussjukdom som yttrar sig som vårtor i underlivet. Kondylom orsakas av humant papillomvirus (HPV). Det finns flera varianter av HPV och de som orsakar kondylom är så kallade godartade HPV typer, HPV 6 och 11. De typer som vanligen ligger bakom cellförändringar och därigenom cancersjukdomar (oftast i livmoderhalsen, penis och munhåla) är HPV 16 och 18. Man kan däremot vara smittad av flera HPV virus samtidigt varför det är viktigt att du som är biologisk kvinna går på cellprovtagningar när du blir kallad för dem.

Kondylom smittas via kontakt med kondylomvårtorna, dvs via hudkontakt. Kondylomvårtorna kan uppträda först en längre tid (månader, år) efter smittotillfället. Detta innebär att du eller en partner kan ha blivit smittade under en tidigare sexualkontakt men få vårtor först långt senare. Kondom skyddar mot kondylom om kondomen täcker vårtorna.

Kondylom kan självläka och behöver inte behandlas. Däremot kan man behandla med receptbelagd medicin för att bli av med kondylomvårtorna. Den behandling (Wartec) som förskrivs av oss innehåller ett ämne som heter podofyllin. Detta ämne stryker man på utslagen två gånger per dag i tre dagar. Därefter låter man huden vila i 4-7 dagar. Ibland kan man behöva upprepa behandlingsomgången. Det är inte ovanligt att huden blir irriterad i samband med behandlingen och att man kan få rodnad och sveda. Detta är övergående. För vissa räcker inte podofyllin och det kan då bli aktuellt att ta bort vårtorna på annat sätt så som laser eller frysbehandling. Detta kan vi inte hjälpa med utan för sådan behandling får man vända sig till sin vårdcentral för hjälp.

Ibland kan man behöva flera behandlingsomgångar för att bli av med kondylomvårtorna. Vi rekommenderar att man tar kontakt med sin vårdcentral om man inte har blivit bättre efter att ha genomgått fyra behandlingsomgångar (totalt fyra veckor).

Nej, kondylom är inte en smittskyddspliktig sjukdom och räknas inte som allmänfarlig. Däremot är det viktigt att du som har haft oskyddat samlag med en ny sexuell kontakt testar dig för andra könssjukdomar. Detta kan du göra via en ungdomsmottagning (om du är under 25 år) eller via din vårdcentral.