En urinvägsinfektion är en bakteriell infektion i urinvägarna som också kallas för blåskatarr.
Ungefär 50% av alla kvinnor har urinvägsinfektion någon gång i livet. En del, cirka 20-30%, får återkommande bekymmer med urinvägsinfektioner. Har man urinvägsinfektioner oftare än två gånger i halvåret eller tre gånger inom ett år bör man söka sin vårdcentral för vidare utredning.
Män kan också drabbas av urinvägsinfektioner men det är mer ovanligt och innebär ofta mer allvarliga symptom. När män utvecklar urinvägsinfektion bör detta utredas mer noggrant med urinodling. Att urinvägsinfektioner skiljer sig så mellan män och kvinnor beror på att urinrörets anatomi hos män är annorlunda än hos kvinnor. Hos kvinnor är urinröret inte lika långt och bakterierna får en kortare transportsträcka genom urinröret upp till urinblåsan.
Bakterierna kommer in via urinröret och tar sig till urinblåsan där de fäster på blåsväggen. Där kan bakterierna öka i antal vilket leder till en infektion. Kroppens immunförsvar reagerar på infektionen genom att sända ut inflammatoriska signaler. Inflammationen ger urinvägssymptomen så som smärta, trängningar och i allvarligare fall, feber.
Urinvägsinfektioner kan självläka och av den anledningen avvaktar vi på akuterna med antibiotikaförskrivning till de som söker med lättare besvär med hänsyn till utvecklingen av antibiotikaresistens. Hur man upplever sina besvär är subjektivt. Vi har delat in besvärsgraderingen i lätta, måttliga och svåra enligt nationella rekommendationer. Av de som drabbas av en urinvägsinfektion självläker den i cirka 30% av fallen och personen blir besvärsfri inom en vecka.
Enligt rekommendationer är det viktigt att dricka rikligt med vatten. Teorin bakom detta är att man då sköljer ut bakterierna från blåsan. Till vår kännedom är detta inte tillräckligt beforskat.
För vissa uppstår urinvägsinfektioner efter oskyddat samlag. För att förhindra detta kan man använda kondom. Ibland kan urinvägsinfektion uppstå när man har på sig blöta badkläder för länge. Detta skulle kunna bero på att vätan underlättar transporten av bakterier till urinröret men än så länge vet man inte riktigt anledning bakom detta. För de som upplever besvär i samband med blöta badkläder rekommenderas att man byter till torra efter bad.
Okomplicerade urinvägsinfektioner kräver ingen provtagning eller någon fysisk undersökning. Genom att använda vår tjänst behöver du inte boka tid hos vårdcentral och anpassa ditt arbete/din vardag efter vårdcentralens tider. Ibland hänvisar vi dig dock till din vårdcentral och det görs för din säkerhet. Vid hänvisning kommer du att få en förklaring till anledningen så att du ska veta varför du bör vända dig till en annan instans.
Om du misstänker att du kan ha en urinvägsinfektion kan du testa dig genom att använda vårt frågeformulär. Om du bedöms behöva ett recept kommer du vidare till vår betalningssida. Du kommer att behöva intyga att du har svarat sanningsenligt vid användning av formuläret. Du legitimerar dig med Bank-id. Efter betalning med Swish eller kort kontrollerar våra läkare din receptbegäran och utfärdar recept inom den på hemsidan angivna tiden. Du får ett bekräftels sms till din telefon när receptet är förskrivet.